Автори
 
 
Количка
0 продукта
 
Препоръчани
 

Етика. Малка енциклопедия

Етика. Малка енциклопедия
Натиснете върху снимката за по-голям размер
Цена: 20.00лв.
Наличност: В наличност
Модел: Мел Томпсън
Автор: Мел Томпсън
Средна оценка: Продуктът няма оценка

Количество: Поръчайте

Етиката, или моралната философия, се отнася до мисленето за проблемите на доброто и злото. Тя изследва моралните избори, които правят хората, върху какво се основават и как тези избори може да се обосноват.

Етиката може да се раздели на два елемента: етическа теория и приложна етика. Етическата теория си задава въпроса, дали моралът би трябвало да се основава върху рационалната интерпретация на природата, получените резултати, личностното развитие или потребностите на обществото, а също така изучава въпросите за статута на моралния език, свободната воля и тъй нататък. Приложната етика прилага тези теории към различни аспекти на живота: медицинска етика, проблемите на войната и мира, живота и смъртта, природната среда, правата на животните, бизнес етика и други.

Разбира се, нравствеността има смисъл единствено ако хората имат свободата да избират какво да правят, така че трябва да изследваме докъде обстоятелствата, в които сме – нашият произход, икономическо положение, околна среда, емоционалност, – ни определят и могат да обосноват или обяснят нашите действия.

Може ли да има абсолютни стандарти за правилно и погрешно, или всичко е обусловено от културата и обществото? Това е ключът в мултикултурна среда, където ценностите, въз основа на които се правят етичните избори, варират в различните културни групи.

Етиката е свързана с въпросите за закона и справедливостта, а също и с религията; религиите предлагат на последователите си определени възгледи за живота и набор от ценности, според които да живеят – и двете имат пряко влияние върху моралните въпроси.

Никое разумно човешко същество не може да избяга от моралната отговорност, защото отказва дори да помисли дали нещо е правилно или погрешно, което само по себе си е морален избор; само много малките деца, психопатите и лишените от съзнание са отвъд осмислянето на тези неща. Етиката е за живота и какъв би трябвало да го направим!

Добавете коментар
Вашето име:


Вашият коментар: забележка: HTML не се подържа!

Оценка: Лош            Добър

Въведете кода от картинката:

Няма допълнителни картинки за този продукт.