Автори
 
 
Количка
0 продукта
 
Препоръчани
 

Източна философия. Малка енциклопедия

Източна философия. Малка енциклопедия
Натиснете върху снимката за по-голям размер
Цена: 20.00лв.
Наличност: В наличност
Модел: Мел Томпсън
Автор: Мел Томпсън
Средна оценка: Продуктът няма оценка

Количество: Поръчайте

Тази книга за източната философия представя традициите на мисълта и мъдростта, развили се в Индия и Далечния изток.

От Индия ще разгледаме богатството на идеи, умствената дисциплина, религиозните и социалните практики, които общо са познати като индуизъм, както и джайнистката и будистката философия, развили се в индуистката култура, но поради критиките си към нейната ортодоксалност ни изглеждат като отделни традиции.

От Далечния изток ще изследваме древните традиции на конфуцианството и даоизма, по-късно смесил се с будизма, за да формира богатото многообразие на китайската мисъл.

Ще разгледаме и две традиции на мъдрост, които са много различни в гледната си точка – тантра и дзен, – едната се основава на ритуалните действия и съзидателното използване на въображението, другата с интуицията за реалността отива отвъд концепциите.

Взети заедно, тези традиции имат история от над 3000 години и са широко разпространени не само в източните култури, в които са се развили, но и в световната култура. Книга като тази не може да направи повече от посочването на централните теми и проблеми в източната философия и от очертаването на основните подходи и изводи.

Философията задава основни въпроси: Как вселената е започнала да съществува? Кой съм аз? Имам ли душа, която е отделна от тялото ми? Дали съм живял преди и ще живея ли отново? Как мога да определя кое е правилно и кое погрешно? Дали винаги ще живея с последиците от моите постъпки? Какво е ценното в живота? Има ли Бог, или богове? Въпроси като тези са универсални и възможните им отговори са различни в различните култури и в различните времена. Изучаването на източната философия за човек, израснал на Запад, не е въпрос на запознаване с бегъл интерес с идеите, дошли от други култури, а също и предизвикателство към нашите собствени идеи и заключения.

Не се заблуждавайте поради посочването на свещени текстове, авторитетни учители, медитации и ритуали, че рационалното мислене и умозаключенията в източната философия се пренебрегват. Точно обратното, тя е интелектуално строга. Ще намерите аргументи и дебати, които са също толкова предизвикателни, колкото и онези от историята на западната философия.  Така че се наслаждавайте на предизвикателството! 

Добавете коментар
Вашето име:


Вашият коментар: забележка: HTML не се подържа!

Оценка: Лош            Добър

Въведете кода от картинката:

Няма допълнителни картинки за този продукт.